НВО УРБАНО ОПШТЕСТВО НА ПОКАНА ОД CIVICA MOBILITAS ДЕЛ ОД ДЕНОТ НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ


На 14.09.2019 бевме дел од на фестивалот „Ден на граѓанските организации“,во организација на Civica Mobilitas во паркот Ибни Пајко и на плоштадот Скендербег учествувавме во многубројните активности со над 80 граѓански организации. Програмата во младинското, креативното и едукативното катче изобилуваше со креатвни работилници, обуки и предавања за сите возрасти. Во паркот Ибни Пајко учествувавме во мноштво игри и активности. На платото Скендербег одблиску се запознавме со граѓанските организациии, поразговаравме со нив и се приклучивме кон нивните активности. Придонесот на граѓанските организации во општеството и заедницата е огромен и „Денот на граѓанските организации“ беше одлична можност за граѓаните да се информираат, предложуваат и да се вклучат во иницијативите кои ги предводат здруженијата.


КАЖИ ДА


Воведна работилница за проектот „Спознај ги човековите права и кажи ДА за еднаквоста и родовата рамноправност“ ќе се одржи на 17-ти јули 2019 во аулата на СЕПУГС "Васил Антевски-Дрен"-Скопје. Целта на настанот е преку презентација на проектот и неговите активности да се поттикне соработка на полето на развој на граѓанското општество и младинско учество во:

1.препознавање на младинската работа како клучна алатка за помагање на позитивниот личен и социјален развој

2.намалување на ризичното однесување и насилство кај младите

Тимот на проектот ќе ги претстави основните елементи на проектот, причините за негово организирање, неговите цели и наредните активности. Проектот „Кажи ДА“ е поддржан од Агенцијата за млади и спорт.


Пинг-понг турнир за лицата со телесен инвалидитет


НВО Урбано Општество-Скопје викендов во средното училиште Михајло Пупин во Скопје во рамките на проектот" Можеш и ти" поддржан од Владата, повторно одржа спортски турнир во пинг понг за лица со телесен инвалидитет. Овој пат натпреварувачите беа членовите на Здружението "Мобилност" Скопје.

Прочитај повеќе


Урбано општество во посета на Старо село-Тетовско


НВО "Урбано општество"- Скопје беше на гости кај 12 членото семејство во с.Старо село-Тетовско дониравме храна облека и обувки.

Прочитај повеќе


Новогодишна хуманитарна акција


ОУ "Лазо Ангеловски"-Скопје заедно со НВО Урбано Општество за новогодишните и Божиќни празници со уште една хуманитарна акција, овојпат за најмалите дечиња донација на играчки и облека во домовите за деца без родители и СОС Детско село.

Прочитај повеќе


Маалски школски игри


Урбано општество во соработка со основните училишта од општина Аеродром, ОУ„Лазо Ангеловски“, ОУ„Ѓоргија Пулевски“, ОУ„Љубен Лапе“ и ОУ„Димитар Македонски“ ги огранизираа првите маалски училишни игри на кои учество земаа самите ученици и наставници од имените училишта.

Прочитај повеќе